Ognisko ASF (afrykański pomór świń) w woj. małopolskim
Treść
Pismo Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nowym Sączu informujące o tym, że w województwie małopolskim pojawiło nowe ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu uprzejmie informuje, że w związku ze stwierdzeniem ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń na terenie woj. małopolskiego w zakładzie – gospodarstwo utrzymujące świnie, zlokalizowanym w miejscowości Skrzyszów, gmina Skrzyszów, powiat tarnowski, w dniu 22.07.2021 r. w dzienniku urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie 2021/1205 zmieniające załącznik do rozporządzenia 2021/605 z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń – regionalizacja w związku z ASF m.in. w Polsce.
Zgodnie z ww. załącznikiem powiat nowosądecki znajduje się w obszarze objętym ograniczeniami I – strefa niebieska (dawniej obszar ochronny, strefa żółta).
Mapa ognisk i przypadków ASF w Polsce oraz aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami (zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/1205 z dnia 20 lipca 2021 r.) link: https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/ (przejście do zewnętrznego serwisu i otwarcie nowej zakładki)
Informację przesyła się w celu rozpropagowania wśród hodowców świń z terenu powiatu nowosądeckiego.
W załączeniu przesyłamy wytyczne dotyczące rozporządzenia 2021/605.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu
/-/ Mariusz Stein
ROZPORZĄDZENIE 2021/605 WDROŻENIE ZASAD BIOASEKURACJI W SIEDZIBIE STADA
- Uniemożliwić kontakt bezpośredni i pośredni zwierząt utrzymywanych w rożnych gospodarstwach oraz z dzikami, tuszami odstrzelonych i padłych dzików poprzez stosowanie zakazu utrzymywania świń przez pracowników zatrudnionych w danym gospodarstwie stosowanie sprzętów i narzędzi do obsługi tylko jednej siedziby stada (zakaz wypożyczania i pożyczania oraz przenoszenia pomiędzy siedzibami stada) z wyjątkiem specjalistycznego sprzętu i narzędzi po uprzednim oczyszczeniu i dezynfekcji.
- Ustanowienie strefy czystej i brudnej posiadających fizyczną granice której me wolno przekraczać bez zmiany obuwia i odzieży.
- Strefa czysta obejmuje budynek ze zwierzętami, magazyn pasz i magazyn ściółki oraz pomieszczenie ze sprzętem do ich obsługi.
- Każdorazowe mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich. Stosowane środków do dezynfekcji posiadają zatwierdzenie i znajdują się w wykazie środków bakterio i wirusobójczych.
- Uniemożliwienie kontaktu ze stadem osobom, które w okresie 72 godzin przed wejściem do gospodarstwa uczestniczyły w polowaniu, odłowie zwierząt lub miały kontakt z tuszami dzików, bądź padłymi zwierzętami.
- Nie dopuszczenie do strefy czystej osób nieupoważnionych oraz środków transportu zbędnych przy hodowli i chowie świń.
- Prowadzenie rejestrów osób wchodzących do budynków inwentarskich, magazynów pasz i ściółki oraz pojazdów wjeżdżających w których odnotowujemy:
- datę i godzinę wejścia;
- imię i nazwisko osoby wchodzącej;
- nr rejestracyjny;
- cel wyjazdu lub wizyty;
- datę i miejsce ostatniego kontaktu z innym świniami;
- Konstrukcja budynków inwentarskich oraz stosowanie wszelkich zabezpieczeń uniemożliwiających kontakt stada, pasz i ściółki z innymi zwierzętami. Zabezpieczenie przeciwko owadom powinno obejmować właściwą higienę w budynkach i wokół nich oraz stosowanie preparatów do dezynsekcji.
- Gospodarstwo musi posiadać ogrodzenie obejmujące budynki inwentarskie, magazyny pasz i ściółki. Istnieje możliwość uznania ściany budynku jako linii ogrodzenia jeżeli me istnieją w nim wejścia/wyjścia a wszelkie otwory, okna i wentylatory zostały prawidłowo zabezpieczone.
- Należy w każdej siedzibie stada posiadać zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii Plan Zabezpieczenia Biologicznego.
- Każdy budynek z świniami zostaje oznaczony indywidualnym numerem.
- Przed wjazdem i wejściem na teren siedziby stada oraz przed budynkami ze świniami obowiązują tabliczki „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.
- W siedzibie stada znajduje się dokumentacja leczenia zwierząt.
- W siedzibie stad przestrzega się zakazu żywienia świń odpadami gastronomicznymi.
- Świnie wprowadzane do gospodarstwa zaopatrywane są w świadectwa zdrowia.
- Utrzymuje się świnie w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejście oraz nie mających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń w których są utrzymywane zwierzęta.
- Sporządza się spisy świń z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochu, loszki, knury, i knurki oraz aktualizuje się na bieżąco ten spis.
- Wykłada się maty dezynfekcyjne przed wejściami do gospodarstwa w którym są utrzymywane świnie i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
- Wykłada się maty dezynfekcyjne bądź buduje się niecek dezynfekcyjnych lub stosuje się urządzenia zapewniającą skuteczną dezynfekcję przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa, a także stałe utrzymuje się maty dezynfekcyjne lub niecek dezynfekcyjne w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.
- Stosuje się przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia.
- Na bieżącego oczyszcza się i odkaża narzędzia oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń.
- Używa przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności.
- Prowadzi się rejestr środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestr wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
- Uniemożliwia się osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie.
- W siedzibie stada przestrzega się zakazu karmienia świń zielonką lub ziarnem zbóż pochodzącym z obszarów objętych ograniczeniami lub z obszarów zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików przez co najmniej 30 dni przed ich podaniem świniom.
- Nie wykorzystuje się w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie słomy na ściółkę dla zwierząt, pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa ASF lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.
- Nie wnosi się na teren gospodarstwa, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem ASF.
- Nie prowadzi się uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
- Nie wykonuje się czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
- Pomieszczenia i budynki gospodarstwa muszą:
- być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami, ich paszą i materiałem ściółkowym,
- umożliwiać mycie i odkażanie rąk,
- umożliwić czyszczenie i odkażanie pomieszczeń,
- posiadać warunki do zmiany obuwia i odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których utrzymuje się świnie.
- W gospodarstwie znajduje się ogrodzenie ochronne okalające co najmniej pomieszczenia, w których utrzymywane są świnie oraz budynki w których przechowuje się paszę i ściółkę.
SCHEMATYCZNY PLAN SIEDZIBY STADA Z ZAZNACZONYMI I OPISANYMI
- Granicami siedziby stada.
- Granicami strefy czystej i brudnej.
- Wyjazdami i wyjazdami.
- Budynkami.
- Magazynami.
- Lokalizacjami stacji deratyzacyjnych i ich numerami.
- Wiatami na sprzęt.
- Urządzeniami wyposażenia siedziby stada.
- Drogami przemieszczania się ludzi.
- Drogami przemieszczania się zwierząt.
- Drogami przemieszczania paszy.
- Drogami przemieszczania odpadów.
- Źródłami wody oraz rozmieszczeniem poideł.
- Najbliższe otoczenie siedziby stada obejmujące: drogi, wody płynące i stojące, lasy.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE GOSPODARSTW UTRZYMUJĄCYCH TRZODĘ CHLEWNĄ NA OBSZARZE OCHRONNYM (STREFA NIEBIESKA)
Krótszy termin na dokonanie zgłoszenia zmiany stanu świń w gospodarstwie.
Na terenie obszar ochronnego istnieje obowiązek zgłaszania do ARiMR każdego zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada (kupno, sprzedaż, padnięcie, ubój na potrzeby własne) oraz dokonania oznakowania świń w ciągu 48 godzin (2 dni) od zaistnienia tego zdarzenia.
Ubój na użytek własny jest dozwolony pod następującymi warunkami:
- świnie były utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem,
- posiadacz świń zgłosi do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej zamiar przeprowadzenia uboju minimum 24 h przed ubojem,
- świnie zostaną poddane badaniu przedubojowemu wykonanemu przez uprawnionego lekarza weterynarii,
- mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badani u poubojowemu przez uprawnionego lekarza weterynarii.
Na terenie obszaru ochronnego istnieje obowiązek natychmiastowego zgłoszenia do Powiatowego Lekarza Weterynarii w każdego przypadku padnięcia świni w gospodarstwie (przed oddaniem zwłok świni do utylizacji) oraz przypadków podejrzenia wystąpienia afrykańskiego pomoru świń.
W przypadku podejrzenia wystąpienia ASF u świń należy:
- Zgłaszać wszelkie niepojące oznaki i objawy nasuwające podejrzenie choroby Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Kolbuszowej lub lekarzowi weterynarii opiekującemu się stadem.
- Pozostawić zwierzęta w miejscu przebywania.
- Nie wywozić z gospodarstwa zwierząt, zwłok zwierzęcych, produktów pochodzenia zwierzęcego, ściółki, paszy i sprzętu.
- Uniemożliwić osobom postronnym dostęp do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
ISTNIEJE OBOWIĄZEK POWIADOMIENIA POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W NOWYM SĄCZU O ZALEZIENIU ZWŁOK DZIKA
W przypadku znalezienia padłego dzika należy:
- Oznakować miejsce znalezienia zwłok dzika, aby ułatwić ich odnalezienie przez odpowiednie służby.
- Nie dotykać zwłok i pozostawić je w miejscu znalezienia.
- Zgłosić fakt znalezienia padłego dzika do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kolbuszowej lub najbliższej lecznicy weterynaryjnej lub policji, straży miejskiej lub miejscowego koła łowieckiego.
- Osoby mające kontakt z dzikiem lub będące w jego pobliżu powinny stosować środki higieny niezbędne do ograniczenia ryzyka szerzenia się ASF, w tym dokonywać odkażania rąk i obuwia.
- Osoby mające kontakt z dzikiem przez 72 godziny nie powinny wchodzić do miejsc, w których utrzymywane są świnie i nie wykonywać czynności związanych z obsługą świń.
Na terenie obszaru ochronnego obowiązuje wymóg oznakowania budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, tablicą z napisem “Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony“.
W gospodarstwie powinna znajdować się dokumentacja weterynaryjna dotycząca przebiegu leczenia i przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt.
Świnie wprowadzane do gospodarstwa powinny zostać zaopatrzone w świadectwo zdrowia wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, wystawione nie wcześniej niż 24 h przed przemieszczeniem.
Dodatkowych informacji można uzyskać w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Nowym Sączu tel. 18 441 24 01.